top of page
OT0C8317_edited.jpg

veelgestelde vragen

We kunnen ons goed voorstellen dat je een vraag hebt over een groen dak. Daarom hebben we de veelgestelde vragen voor je verzameld. Staat je vraag er niet tussen? Neem gerust contact met ons op.

  • Wat is een groen dak?
    Een groen dak, ook wel bekend als een sedum dak, is een dakbedekkingssysteem dat begroeid is met planten. In de meeste gevallen worden hiervoor sedumplanten gebruikt. Deze vetplanten overleven in vrijwel alle klimaten en weersomstandigheden. Veel water, weinig water of vorst. Sedum kan er allemaal tegen. Op een groen dak wordt gekozen voor verschillende soorten sedum. Hierdoor bloeit het groen dak van begin voorjaar tot eind najaar in diverse kleuren: wit, geel en roze. Een groen dak bestaat uit meerdere lagen. Bovenop de bestaande dakbedekking wordt (indien de dakbedekking niet wortelwerend is) een wortelwerende laag geplaatst. Hierop wordt een drainagelaag geplaatst, die het overtollige water afvoert. Bovenop deze laag wordt een substraatlaag aangebracht. Dit is de voedingsbodem voor de sedumplanten. Tot slot worden de sedumplanten op de substraat geplant/uitgerold.
  • Ontvang je subsidie op een groen dak?
    In steeds meer gemeentes ontvang je tegenwoordig subsidie op jouw groen dak. Ben je benieuwd of dit ook voor jouw gemeente geldt? Laat het ons weten. Dan zoeken we dit voor je uit.
  • Wat voor dak is geschikt voor een groen dak?
    Bijna elk soort plat of schuin dak (hellingsgraad van maximaal 25 graden) is geschikt voor een groen dak. Denk dan aan het dak van een bungalow, aanbouw, garage, veranda, overkapping, schuurtje, tuinhuis, fietsenhok of zelfs een konijnen- of kippenhok. Of het dak nu groot of klein is. Dat maakt dus niet uit. Afhankelijk van de draagkracht van het dak wordt bepaald welk type groen dak geschikt is. Zo kan er bijvoorbeeld op een betonnen dak een zwaarder groen dak, dan op een kippenhok.
  • Welke voordelen heeft een groen dak?
    Een groen dak ziet er niet alleen mooi uit, maar heeft ook veel voordelen. Zowel voor mens als dier. Een groen dak isoleert erg goed. Een grijs plat dak kan in de zomer 80 °C worden, met een groen dak nog maar 30 °C. Dit kan tot 4 °C schelen in de ruimte onder het dak. Een groen dak komt de levensduur van je dak ten goede. Dakbedekking slijt door zonnestralen. Maar met een groen dak komt de dakbedekking niet meer in contact met de zonnestralen. Zo slijt het dak dus een stuk minder snel. De dakbedekking gaat daardoor 2 tot 3 keer langer mee. Zonnepanelen houden van zon, maar niet van warmte. Een groen dak koelt het dak in de zomer met wel 50 °C. Zonnepanelen die omringd zijn door een groen dak renderen op een zomerse wel 26% beter. Dit komt jaarlijks neer op een beter rendement van wel 9% tot 16%. Een groen dak neemt veel schadelijke stoffen (CO2 en fijnstof) op. Zoveel zelfs dat één m2 groen dak gelijkstaat aan een grote kastanjeboom. Een groen dak neemt veel regenwater op. Dit komt de riolering met deze steeds heftigere wordende regenbuien weer ten goede. Niet alleen mensen, maar ook dieren zijn gek op groene daken. Met name vogels en insecten. Erg goed voor de biodiversiteit dus.
  • Kan ik zelf een groendak aanleggen?
    Een groendak aanleggen is niet moeilijk. Er hoeft tenslotte niets aangesloten te worden zoals bij zonnepanelen. Belangrijk is wel dat de stappen in de juiste volgorde doorlopen worden. Maar hier helpen wij je met behulp van een instructie van.
  • Kan een groen dak het gehele jaar aangelegd worden?
    Een groen dak kan het gehele jaar door aangelegd worden. Alleen bij vorst raden we aan om hier even mee te wachten.
  • Hoeveel onderhoud heb je aan een groen dak?
    Nee, een groen dak hoef je niet te maaien. Een groen dak heeft minimaal onderhoud nodig. We adviseren om in de maand april en oktober wat verdwaald onkruid te verwijderen. Wat betreft water geven: in het eerste jaar is het goed om een groen dak bij extreme droogte één keer per week te besproeien. Na het eerste jaar is dit niet meer nodig. De vetplanten zullen bij droogte wat roder kleuren. Maar bij regen komt de groene kleur weer terug.
  • Kan een groen dak gecombineerd worden met zonnepanelen?
    Dat kan zeker. Het zorgt er zelfs voor dat je zonnepanelen op een zomerse dag 26% beter renderen. Zonnepanelen houden namelijk wel van zon, maar niet van warmte. Een grijs plat dak kan in de zomer zo 80 °C worden, met een groen dak nog maar 30 °C. De ideale omstandigheden voor een zonnepaneel.
  • Kan je lopen op een groen dak?
    Ja, het kan geen kwaad om op een groen dak te lopen. Bijvoorbeeld voor onderhoud of het zemen van je ramen.
  • Moet ik het groene dak zelf aanleggen of wordt dit gedaan?
    Tijdens het aanvragen van de offertes mag je zelf kiezen of je offertes ontvangt voor het zelf leggen, laten leggen of beide zodat je kunt vergelijken.
  • Ontvang ik een offerte van Groen-dakkie.nl?
    Groen-dakkie.nl is een vergelijkingswebsite. Je doet jouw aanvraag voor een groen dak bij Groen-dakkie.nl, waarna Groen-dakkie.nl op zoek gaat naar de beste aanbieders voor jou. Je ontvangt dus geen offerte van Groen-dakkie.nl, maar van verschillende aanbieders.
  • Hoe snel ontvang ik offertes?
    Zodra jij een aanvraag gedaan hebt gaat Groen-dakkie.nl direct aan de slag. Wij gaan op zoek naar de beste aanbieders voor jouw aanvraag. Binnen drie werkdagen ontvang jij meerdere offertes die je kunt vergelijken.
OT0C8343_edited.jpg
bottom of page